Forum basior.fora.pl Strona Główna basior.fora.pl
Myśliwskie Forum Dyskusyjne
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pieczeń z dzika z jabłkami i śliwkami

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum basior.fora.pl Strona Główna -> Kuchnia myśliwska
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gotten
Administrator
Administrator



Dołączył: 27 Lut 2006
Posty: 49
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/8
Skąd: Stalowa Wola

PostWysłany: Nie 17:54, 26 Mar 2006    Temat postu: Pieczeń z dzika z jabłkami i śliwkami

Składniki:
1 kg szynki z dzika (środkowa część),
5 dag słoniny wędzonej,
10 dag suszonych śliwek,
4 duże,
kwaskowe jonatany 5 dag ementalera,
sól,
pieprz,
nieco tłuszczu.

Sposób przyrządzenia:

Umyte mięso zabejcować na 3-6 dni, po czym osączyć, nasolić na godzinę. Następnie oprószyć pieprzem, okręcić sznurkiem (jak szynkę), końce pozostawiając niezwiązane. Wbić w mięso ostry nóż, przekłuć je wzdłuż i kilkoma obrotami wyżłobić otwór, do którego należy nałożyć wypestkowane, osączone suszone śliwki (namoczone poprzedniego dnia w ciepłej wodzie); związać końce sznurka. Tak przygotowane mięso posmarować tłuszczem, włożyć do brytfanny, przypiec w gorącym (200-220°C) piekarniku, po czym podlać odrobiną wody, przykryć folią aluminiową i dusić przez ok. 1 godzinę. Kiedy mięso będzie miękkie, zdjąć folię, na pieczeni położyć 4 "grzebyki" ze słoniny (paski słoniny ponacinać prostopadle do skórki).

Następnie przygotować jabłka:

Umyć, wydrążyć gniazda nasienne (od spodu owoców pozostawić "korek" z miąższu), do wydrążonych jabłek włożyć po kawałku ementalera a na wierzch, po 1 suszonej śliwce. Jabłka ułożyć w brytfannie wokół mięsa i wstawić do piekarnika. Zanim mięso zrumieni się i przypiecze na chrupko, owoce będą upieczone. (Warto przygotować większą ilość jabłek, gdyż cieszą się one zwykle niebywałym powodzeniem wśród biesiadników.) Przypieczone kawałki słoniny odłożyć na bok, z mięsa usunąć sznurek. Następnie pokrajać pieczeń w cienkie plasterki, ułożyć na ogrzanym talerzu, polać sosem, przybrać ?grzebykami"" ze słoniny, obłożyć jabłkami oraz resztą wypestkowanych śliwek zagotowanych w małej ilości wody lub wina.

Podawać z pieczonymi ziemniakami. Na zimno potrawa jest równie wspaniała!


http://kuchnia.kisa.pl/


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gotten
Administrator
Administrator



Dołączył: 27 Lut 2006
Posty: 49
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/8
Skąd: Stalowa Wola

PostWysłany: Czw 22:22, 13 Kwi 2006    Temat postu:

Nie wiem jak u Was, ale na Wielkanoc wspaniale jest zjeść coś z dziczyzny !
Ta pieczeń jest tak pyszna, że idealnie
nadaje się na taką okazję !
Myślę że z przyrządzeniem nie będzie problemu, bo przepis jest wypróbowany !


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum basior.fora.pl Strona Główna -> Kuchnia myśliwska Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin