basior.fora.pl
Myśliwskie Forum Dyskusyjne
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum basior.fora.pl Strona Główna
->
Kuchnia myśliwska
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
NIE
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
OBWODY ŁOWIECKIE
----------------
Obwody łowickie
Ostoja zwierzyny
AKTUALNOŚCI
Gospodarka łowiecka
----------------
Dokarmianie
Poletka
Walka z kłusownictwem
Sposoby polowania
----------------
Ambony
Indywidualne
Zbiorowe
Trofea
----------------
Poroża
Inne
Akcesoria myśliwskie
----------------
Broń
Przyrządy optyczne i celownicze
Inne
Hyde Park
----------------
Hyde Park
Ciekawe www
Rozmowy o myślistwie
Tradycje, kuchnia, uroczystości
----------------
Kuchnia myśliwska
Tradycje łowieckie
Uroczystości
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
gotten
Wysłany: Czw 22:22, 13 Kwi 2006
Temat postu:
Nie wiem jak u Was, ale na Wielkanoc wspaniale jest zjeść coś z dziczyzny !
Ta pieczeń jest tak pyszna, że idealnie
nadaje się na taką okazję !
Myślę że z przyrządzeniem nie będzie problemu, bo przepis jest wypróbowany !
gotten
Wysłany: Nie 17:54, 26 Mar 2006
Temat postu: Pieczeń z dzika z jabłkami i śliwkami
Składniki:
1 kg szynki z dzika (środkowa część),
5 dag słoniny wędzonej,
10 dag suszonych śliwek,
4 duże,
kwaskowe jonatany 5 dag ementalera,
sól,
pieprz,
nieco tłuszczu.
Sposób przyrządzenia:
Umyte mięso zabejcować na 3-6 dni, po czym osączyć, nasolić na godzinę. Następnie oprószyć pieprzem, okręcić sznurkiem (jak szynkę), końce pozostawiając niezwiązane. Wbić w mięso ostry nóż, przekłuć je wzdłuż i kilkoma obrotami wyżłobić otwór, do którego należy nałożyć wypestkowane, osączone suszone śliwki (namoczone poprzedniego dnia w ciepłej wodzie); związać końce sznurka. Tak przygotowane mięso posmarować tłuszczem, włożyć do brytfanny, przypiec w gorącym (200-220°C) piekarniku, po czym podlać odrobiną wody, przykryć folią aluminiową i dusić przez ok. 1 godzinę. Kiedy mięso będzie miękkie, zdjąć folię, na pieczeni położyć 4 "grzebyki" ze słoniny (paski słoniny ponacinać prostopadle do skórki).
Następnie przygotować jabłka:
Umyć, wydrążyć gniazda nasienne (od spodu owoców pozostawić "korek" z miąższu), do wydrążonych jabłek włożyć po kawałku ementalera a na wierzch, po 1 suszonej śliwce. Jabłka ułożyć w brytfannie wokół mięsa i wstawić do piekarnika. Zanim mięso zrumieni się i przypiecze na chrupko, owoce będą upieczone. (Warto przygotować większą ilość jabłek, gdyż cieszą się one zwykle niebywałym powodzeniem wśród biesiadników.) Przypieczone kawałki słoniny odłożyć na bok, z mięsa usunąć sznurek. Następnie pokrajać pieczeń w cienkie plasterki, ułożyć na ogrzanym talerzu, polać sosem, przybrać ?grzebykami"" ze słoniny, obłożyć jabłkami oraz resztą wypestkowanych śliwek zagotowanych w małej ilości wody lub wina.
Podawać z pieczonymi ziemniakami. Na zimno potrawa jest równie wspaniała!
http://kuchnia.kisa.pl/
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin