gotten |
Wysłany: Nie 17:51, 26 Mar 2006 Temat postu: Bigos z mięsa dzika |
|
Składniki:
50 dag mięsa bez kości,
20 dag boczku wędzonego,
70 dag kapusty kwaszonej,
10 dag cebuli,
tłuszcz,
15 dag kiełbasy z dzika,
szklanka białego wytrawnego wina,
4 dag koncentratu pomidorowego,
2 dag kaparów,
sól,
pieprz,
cukier,
majeranek i przyprawa do zup do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Umyte mięso pokrajać w kostkę razem z boczkiem, włożyć do pokrajanej i odciśniętej kapusty, zalać małą ilością wody i ugotować na małym ogniu. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać i usmażyć, dodać pokrajaną w półplasterki kiełbasę, smażyć razem 1-2 minut, oprószyć mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z kapustą i winem, koncentratem pomidorowym i opłukanymi kaparami, chwilę poddusić i doprawić. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
z http://kuchnia.kisa.pl/ |
|