gotten |
Wysłany: Nie 17:54, 26 Mar 2006 Temat postu: Pieczeń z dzika z jabłkami i śliwkami |
|
Składniki:
1 kg szynki z dzika (środkowa część),
5 dag słoniny wędzonej,
10 dag suszonych śliwek,
4 duże,
kwaskowe jonatany 5 dag ementalera,
sól,
pieprz,
nieco tłuszczu.
Sposób przyrządzenia:
Umyte mięso zabejcować na 3-6 dni, po czym osączyć, nasolić na godzinę. Następnie oprószyć pieprzem, okręcić sznurkiem (jak szynkę), końce pozostawiając niezwiązane. Wbić w mięso ostry nóż, przekłuć je wzdłuż i kilkoma obrotami wyżłobić otwór, do którego należy nałożyć wypestkowane, osączone suszone śliwki (namoczone poprzedniego dnia w ciepłej wodzie); związać końce sznurka. Tak przygotowane mięso posmarować tłuszczem, włożyć do brytfanny, przypiec w gorącym (200-220°C) piekarniku, po czym podlać odrobiną wody, przykryć folią aluminiową i dusić przez ok. 1 godzinę. Kiedy mięso będzie miękkie, zdjąć folię, na pieczeni położyć 4 "grzebyki" ze słoniny (paski słoniny ponacinać prostopadle do skórki).
Następnie przygotować jabłka:
Umyć, wydrążyć gniazda nasienne (od spodu owoców pozostawić "korek" z miąższu), do wydrążonych jabłek włożyć po kawałku ementalera a na wierzch, po 1 suszonej śliwce. Jabłka ułożyć w brytfannie wokół mięsa i wstawić do piekarnika. Zanim mięso zrumieni się i przypiecze na chrupko, owoce będą upieczone. (Warto przygotować większą ilość jabłek, gdyż cieszą się one zwykle niebywałym powodzeniem wśród biesiadników.) Przypieczone kawałki słoniny odłożyć na bok, z mięsa usunąć sznurek. Następnie pokrajać pieczeń w cienkie plasterki, ułożyć na ogrzanym talerzu, polać sosem, przybrać ?grzebykami"" ze słoniny, obłożyć jabłkami oraz resztą wypestkowanych śliwek zagotowanych w małej ilości wody lub wina.
Podawać z pieczonymi ziemniakami. Na zimno potrawa jest równie wspaniała!
http://kuchnia.kisa.pl/ |
|